lunes, noviembre 09, 2015

Una festa a la selva,
Febe Sillani, BiraBiro, 2015

És important oferir bons textos i atractives il·lustracions als més petits; perquè així, i no estem descobrint cap novetat, començaran a sentir interès per la lectura i, de mica i mica, aniran creixent. L`editorial BiraBiro és molt conscient d`això i ha creat la col·lecció "Llegir és jugar" que es caracteritza per incloure, intercalats entre les pàgines de la narració, jocs i propostes creatives pels nens, atès que es vol associar la lectura amb l`aspecte lúdic. Ens sembla una molt bona idea perquè no distorsiona per a res la lectura i afavoreix que el nen o la nena vagin al seu ritme, llegint i dibuixant tot seguit; llegint o cercant diferències, llegint o unint els números per formar una imatge. A més, els protagonistes del relat són els mateixos del joc, amb la qual cosa no es tracta de crear un llibre didàctic, sense més, sinó una proposta més integral, més transversal, per dir-ho d`alguna manera.
El número dos d`aquesta col·lecció es titula Una festa a la selva i ens parla d`emocions i de mals entesos que es superen. L`Àngel és un hipopòtam a qui li agrada tot el que veu i no té mesura, invadeix l`espai dels seus amics perquè no controla ni la seva grandària ni els seus actes. La resta d`animals decideixen que l`ignoraran quan celebrin la Festa de la Primavera i així ho fan: organitzen d`amagat tos els preparatius, al marge de l`Àngel. Ara bé, ningú no sap com controlar un foc que s`escampa per tota la selva i és llavors quan l`Àngel, amb la seva corpulència, té un paper important doncs apaga el foc ràpidament. Tots els animals senten que han estat injustos amb ell, però l`hipopòtam té molt bon caràcter i els perdona. Com veiem, l`amistat és essencial en el conte i també fugir dels estereotips. D`alguna manera el conte ens explica una faula moderna on surt un lleó, el rei Jaume, i un seguit d`animals, humanitzats, com Zita la zebra, Lia la tortuga, Tina tigreta o Lluís lleopard.
Les il·lustracions, per altra banda, són plenes de llum i estimulen a llegir-ne la història; és més, formen un propi relat que el nen pot inventar tantes vegades com vulgui. A més, per altra banda, la tipografia acompanya molt en aquest procès.
En definitiva, "Llegir és jugar" aposta per potenciar l`aspecte lúdic de la lectura i acompanyar als petits lectors, amb alegria i diversió, en aquest procés d`aprendre que no ha de ser ni avorrit ni feixuc.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.