domingo, junio 18, 2017

Rufus,
Tomi Ungerer,
Kalandraka, 2017

Rufus, el ratpenat apassionat dels colors, és un clàssic de la literatura infantil. El va escriure i il.lustrar l´any 1961, el Premi Andersen Tomi Ungerer, a qui ja hem ressenyat en aquest bloc. 
Rufus un bon dia descobreix la llum i els colors brillants i es queda tan sorprès que decideix, amb unes pintures que troba, pintar-se de diferents colors. Ell només vol volar a la llum del sol peròli responen amb prejudicis i violència perquè la gent el veu com una amenaça. Finalment, un doctor, el doctor Tarturo, el troba, el neteja, el cura i l´ajuda a acceptar-se a sí mateix i a que torni a la seva vida nocturna sense, això mai, deixar de ser amics.
El Rufus pateix la falta d`empatia d´algunes persones, però també acaba entenent que la seva naturalesa no està malament, que ell és un ratpenat i que no necessita llums ni colors per ser feliç i aquest el descobriment que tots hem de fer, alguna vegada, a les nostres vides, perquè si no ho fem i creixem aspirant a ser el que no som realment, mai poder sentir-nos bé. I a la vida cal que un es trobi a gust amb ell mateix i cal que un aprengui a prendre les seves decisions. El missatge, per tant, és més que oportú avui en dia, doncs la nostra societat està plena de tòpics i estereotips que sembla que s` hagin de seguir per poder ser acceptats i que, potser, no caldria perquè, com Rufus, tots som únics i irrepetibles.
Les il.lustracions van alternant fons clars i obscurs i mostren els personatges i figures de manera molt clara i efectiva, ben delimitades.
El relat s´adreça a lectors des de 5 anys. Bona edat perquè és el moment de començar a acceptar la pròpia imatge i de crear-ne les bases de la personalitat on la sensibilitat i l`amistat han de ser valors importants.
De ben segur que el Rufus, com la boa Críctor, el pop Emili o la cangur Adelaida serà un bon amic dels primers lectors.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.