sábado, mayo 18, 2019

"El pirata valent",
Ricardo Alcántara - Gusti,
Kalandraka, 2019


En Joanot és un pirata molt valent, com diu el títol d´aquest conte en vers. És tant valent que no té por dels altres pirates; és més, el propi Joanot és el que imposa respecte en el mar, el que causa preocupació per la seva valentia i coratge. Mai no descansa, la seva espasa sempre al punt. Té per company un ocellot i el seu objectiu és trobar un tresor, però...ep! Quan la mare el crida per berenar, no té cap problema en tornar a ser el nen de sempre. Torna a ser Joanet, no pas Joanot.
"El pirata valent" és un cant a la imaginació infantil i a la seva importància per facilitar el seu creixement i la seva maduresa. En Joanet no seria el mateix sense aquesta mena d´alter ego que s` ha creat i que l´estimula i el fa aprendre i crear i desenvolupar-se com a nen. Som els adults els que massa sovint hem perdut la capacitat per ser altres, per imaginar-nos d´una forma diferent, per viure amb més llibertat i sense tants prejudicis. Hem d´aprendre molt d´en Joanet-Joanot.
El llibre ja té 30 anys i manté la seva alegria i tot el seu potencial, no només pel que explica, sinó per com ho fa, amb rodolins i versos fàcils i musicals que afavoreixen la memorització. Per altra banda, les imatges mantenen aquest ritme mental del nen i, amb colors suaus, ens permeten viure amb ella una aventura singular. El canvi de pirata a nen és fa, per altra banda, de manera natural, sense cap problema. I aquí creiem que hi ha la part més important del text, la transició del món real a l´imaginari ha de ser així, amb humor i  senzill. La mare del nen, per exemple, el deixa fer i no le retreu que jugui ni que s´imagini un altre personatge. 
"El pirata valent" va adreçat als prelectors i ens aporta una bona dosi de fantasia i alegria. Cal indicar que la traducció al català l´ha fet Helena Garcia. El llibre, amb tapes dures, es pot llegir tanbé en castellà -l´original-, en gallec, eusquera, italià i portuguès. Tot un clàssic de la literatura infantil contemporània.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.