sábado, abril 02, 2016

La mare se`n va de viatge,
Mariana Ruiz Johnson. Traducció: Maria Lucchetti.
Kalandraka, 2016
La mare se`n va de viatge (El viaje de mamá) és un conte adreçat als més petits de casa. La figura de la mare sol ser cabdal i, quan no hi és, no sempre és fàcil, pels qui queden, saber-ho fer. No és el cas del pare elefant del conte que ens ocupa. En aquesta història la mare ha de marxar de viatge i, allò que per un petit pot ser viscut com un drama, acaba convertint-se en normalitat.
Es desgrana, de mica en mica, tot el ritual que suposa fer un viatge. La maleta, el comiat a l`aeroport i la casa sense la mare; però també s`aprèn a veure les coses d`una altra manera. La mare és bàsica, però amb el pare també es poden fer coses i sap com fer que la casa funcioni. El petit elefant troba a faltar la seva mare i el seu olor –quan parla per ella aprofitant les noves tecnologies, no és el mateix-. Ara bé, amb el pare es poden fer coses divertides, les normes són diferents i sembla que la casa també ho sigui.
Allò que es podia viure amb neguit, com és el viatge d`una mare, acaba sent una oportunitat per conviure amb el pare i veure que, amb ell, la casa també funciona i és, és clar que sí, prou normal.
També ens apropa a un intercanvi de rols que, avui en dia, és habitual. La mare viatja perquè treballa –per les il·lustracions sembla que és periodista- i el pare, encara que sembla que no ho fa sempre, ha d`assumir el paper de “mestressa de casa” i no passa res. Ens agrada molt aquesta normalitat i com el pare fa capgirar algunes normes de la manera més natural perquè, quan torna la mare, tot també torna al seu lloc i la casa, com diu el seu fill, fa novament olor de flors.
El primera persona, amb un llenguatge planer i assequible, el protagonista ens explica els seus sentiments, les seves emocions i la seva evolució. El conte va adreçat als més petits i els pot ajudar, precisament, a entendre la separació de la mare d`una manera més natural.
Respecte a les il·lustracions són molt lluminoses i ens presenten la família d`elefants humanitzada, encara que sense perdre els seus trets identificatius. De ben segur que, grans i petits, gaudiran d`aquests imatges alegres, plenes de detalls i d`acció.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.